Functionele looptraining(FLT) (Oud)

Functionele looptraining(FLT)

Ten gevolge van een functiestoornis in het lichaam verandert het looppatroon. Dit veranderde looppatroon kan klachten veroorzaken of in stand houden. Met behulp van functionele looptraining (FLT) wordt het looppatroon geanalyseerd en zonodig verbeterd.

Gedurende 25 jaar worden aan het Universitair Medisch Centrum Nijmegen St Radboud orthopedische patienten met loopstoornissen behandeld volgens dit "functioneel" concept. Inmiddels is de FLT landelijk erkend en wordt deze veelvuldig gebruikt. De methode is onderbouwd met klinische onderzoeken (clinical trials) en geeft goede resultaten die gecontroleerd zijn op betrouwbaarheid, validiteit en reproduceerbaarheid.

Waarom Functionele Loop Training?

Functionele looptrainingNa een letsel, zoals een botbreuk, band- of spierletsel of bij een aandoening, zoals artrose of gewrichtsvervanging, kan vaak een veranderde wijze van lopen ontstaan.

Ook tijdens het het uitvoeren van andere activiteiten in het dagelijks leven is er vaak sprake van 'anders bewegen', bijvoorbeeld bij trap lopen, gaan zitten en staan, hardlopen en uitvoeren van andere sporten.

Vooral in het begin spelen vaak angst, pijn, stijfheid, onzekerheid, en het niet gewoon kunnen gebruiken en normaal belasten van het aangedane been een rol. De klachten zoals pijn, zwelling, instabiliteit ontstaan.

Door goed te gaan bewegen en normaal te belasten verdwijnen deze klachten. Functionele Loop Training is nagenoeg volledig gericht op het corrigeren van het gestoorde looppatroon.

De methode

Allereerst wordt er een uitgebreide ganganalyse gemaakt (beoordeling van het looppatroon).

Daarna wordt in etappes geoefend met het looppatroon. Het "nieuwe" looppatroon moet worden ingeslepen via een bewust leerproces. Uitleg en feedback is hierbij van belang.

De belasting op lokaal of totaal niveau wordt geleidelijk opgevoerd, waardoor typische overbelastingssymptomen uitblijven. Voor het geven van Functionele Looptraining maken wij gebruik van de oefenzaal en een lopende band.

De uitgangspunten van de methode FLT zijn het corrigeren van een verstoord looppatroon en het herkrijgen / hervinden van een goed dynamisch looppatroon.

 

Contact

  Kasteellaan 17, 5855 AD Well
  0478 501743
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
 

Our Map