Training bij COPD

COPD is een longziekte waarbij de longen zijn beschadigd. Ademen is moeilijker en energie neemt af. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte). COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem.

Bij chronische bronchitis zien we een continue ontsteking van de bronchiolen (deel van de luchtwegen in de longen). Bij longemfyseem zien we dat de wand van de longblaasjes beschadigd raakt. COPD is irreversibel. Dit betekent dat de beschadigingen aan de longen zich niet meer herstellen.

 

Ademen gaat bij COPD moeilijker omdat de longen beschadigd zijn. Er circuleert minder zuurstof rond. Daardoor kunnen normale dingen lastig zijn. Zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden.

Het is soms moeilijk te accepteren om een longziekte te hebben. Fysiotherapie kan helpen om beter met COPD om te gaan en om de conditie te verbeteren. Bewegen geeft lucht!

Voor wie?

Fysiotherapie is geschikt voor iedereen die elke dag veel last heeft van COPD ondanks het gebruik van medicijnen (inhalator).

We adviseren, trainen en ondersteunen bij het verleggen van lichamelijke grenzen.

 

De oefentherapie wordt zowel individueel als in groepsvorm aangeboden.

behandeling COPD bij ’t Hofse Veld wordt gegeven door Lisa Broekmans