Functionele looptraining (FLT)

Ten gevolge van een functiestoornis in het lichaam verandert het looppatroon. Dit veranderde looppatroon kan klachten veroorzaken of in stand houden. Met behulp van functionele looptraining (FLT) wordt het looppatroon geanalyseerd en zonodig verbeterd.

Gedurende 25 jaar worden aan het Universitair Medisch Centrum Nijmegen St Radboud orthopedische patienten met loopstoornissen behandeld volgens dit “functioneel” concept. Inmiddels is de FLT landelijk erkend en wordt deze veelvuldig gebruikt. De methode is onderbouwd met klinische onderzoeken (clinical trials) en geeft goede resultaten die gecontroleerd zijn op betrouwbaarheid, validiteit en reproduceerbaarheid.

De methode

Allereerst wordt er een uitgebreide ganganalyse gemaakt (beoordeling van het looppatroon). Daarna wordt in etappes geoefend met het looppatroon. Het “nieuwe” looppatroon moet worden ingeslepen via een bewust leerproces. Uitleg en feedback is hierbij van belang. De belasting op lokaal of totaal niveau wordt geleidelijk opgevoerd, waardoor typische overbelastingssymptomen uitblijven.

Voor het geven van Functionele Looptraining maken wij gebruik van de oefenzaal en een lopende band. De uitgangspunten van de methode FLT zijn het corrigeren van een verstoord looppatroon en het herkrijgen / hervinden van een goed dynamisch looppatroon.

Fitness