COPD, oncologische Revalidatie

Fysiotherapie bij oncologie richt zich op de behandeling en begeleiding van mensen met kanker, gericht op de gevolgen van de ziekte zelf en de van de medische behandelingen (operatie, chemotherapie, radiotherapie en hormoontherapie).

Algemene klachten bj kanker, zoals pijn, vermoeidheid, problemen bij het uitvoeren van dagelijkse bezigheden, een veranderd lichaamsbeeld of verminderde belastbaarheid, afname van conditie zijn veel voorkomende redenen om een fysiotherapeut te raadplegen. Specifieke klachten zoals lymfoedeem na een operatie, neuropathie en hartproblemen als gevolg van chemotherapie vragen om gespecialiseerde kennis. Deze kennis is aanwezig bij de oncologie-fysiotherapeut.

Er is steeds meer bekend over de positieve effecten van bewegen op algemene en lichamelijke klachten van kankerpatienten. Zowel tijdens als na de behandeling voor kanker zijn er verschillende mogelijkheden voor begeleiding door de fysiotherapeut. Dit kan een positieve invloed hebben op kwaliteit van leven, pijn, vermoeidheid, herstel van belastbaarheid en terugkeer in het arbeidsproces. Fysiotherapie passen we onder andere toe bij patienten met borstkanker.