Last van etalagebenen? Dan veel lopen!

De term etalagebenen slaat op het gedrag van patienten met deze aandoening. Door een slechte doorbloeding krijgen ze pijn in het (onder-)been. Ze moeten dan even stoppen. Om te maskeren dat ze stilhouden in verband met de pijn, bekijken ze een etalage. Wat bijna niemand weet die met deze klachten bij de dokter komt, is dat doorlopen effectiever is dan stilstaan.

De looptraining is wezelijk bij de bestrijding van de verschijnselen van etalageziekte. In Roosendaal werken de fysiotherapeuten in het ziekenhuis nauw samen met vrij gevestigde collega’s.

De Duitse term voor de ziekte is identiek aan de Nederlandse bijnaam: Schaufensterkrankheit. De officiele benaming is claudicatio intermittens. Dat heeft te maken met de oorzaak van de overlast: de slechte doorbloeding van de benen wordt veroorzaakt door een vernauwing van de vaten als gevolg van slagaderverkalking. Een kwaal die op hogere leeftijd vaker optreedt en die bij diabetespatienten en rokers vaker voorkomt dan bij anderen. Ook mensen met hartziekte of een vaataandoening, een verhoogde kans op trombose of met hoge bloeddruk lopen verhoogd risico.

De verkalking ontstaat door aankoeking van bij voorbeeld bloedcellen, vetten en cholesterol op een plaatselijk beschadigde vaatwand. Door de vernauwde stukjes vat kan minder bloed naar de voeten worden aangevoerd, waardoor de spieren en weefsels van voldoende zuurstof blijven verstoken. En dat nu veroorzaakt de pijn bij lopen: terwijl de beenspieren door de inspanning van het lopen om extra zuurstof vragen, komt er te weinig zuurstof aan. Dat heet verzuring, die door de wandelaar ervaren wordt als pijn, kramp, tintelingen of een verstijfd gevoel.

Doorlopen verergert de pijn en daarom neemt de patient een pauze. Op straat plotsklaps stilstaan staat een beetje zielig en daarom wendt hij voor het uitgestalde in een etalage interessant te vinden. De pijn verdwijnt dan in luttele minuten.

Toch is dat niet de oplossing om van de terugkerende pijn af te komen. Want de pijn verdwijnt wel voor het moment, maar de oorzaak wordt daarmee niet verholpen.

Op den duur zullen de verschijnselen zelfs verergeren (in een tot twee procent van de gevallen is amputatie niet te voorkomen). Doorlopen daarentegen verhelpt de oorzaak op zijn minst voor een deel, zij het dat dan wel structureel moet worden doorgelopen.