Manuele lymfedrainage/ Oedeemtherapie

Het menselijk lichaam heeft naast bloedvaten ook lymfevaten. Door deze vaten wordt vocht naar de bloedvaten teruggevoerd. Lymfoedeem is een aandoening die wordt veroorzaakt door het niet goed functioneren van het lymfesysteem.

Dat kan aangeboren zijn, maar ook optreden als gevolg van een medische (oncologische) ingreep.

Door een operatie, bijvoorbeeld als de lymfeklieren uit de oksel worden verwijderd, treedt er een schade op in het evenwicht tussen aanmaak en afvoer van lymfe. Daardoor neemt de kans op lymfoedeem in de arm toe. Daarnaast zijn er nog andere vormen van oedeem zoals lipoedeem, oedeem bij aderproblemen en systeemaandoeningen zoals bijvoorbeeld diabetes. Lymfoedeem is een chronische aandoening.

De behandeling van lymfoedeem bestaat uit:

Compressietherapie

Door middel van het aanleggen van bandages wordt van buiten af een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. De bandages worden aangelegd als er nog geen stabiele situatie in de waterhuishouding is bereikt. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan een therapeutische elastische kous worden aangemeten.

Oefentherapie

Een belangrijk component van de afvoer is de “spierpomp”. Tijdens het aanspannen van de spieren worden de aders en lymfebanen even dicht gedrukt en worden het bloed en lymfe omhoog gestuwd. Doordat in de aders en lymfebanen klepjes aanwezig zijn, kan het bloed en het vocht alleen maar naar boven gaan in de richting het hart.

Manuele Lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek die gericht is op verhoging van de transportcapaciteit van het lymfestelsel. Door gebruik te maken van bepaalde handgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is, zodat het van daaruit in de circulatie kan worden opgenomen. Ook zijn er specifieke handgrepen om littekens en verhardingen in het weefsel los te maken.

Lymftaping

In bepaalde situaties kan van deze nieuwe behandelingstechniek gebruik gemaakt worden.

De behandeleffecten zijn:

Spanningsafname
Pijnvermindering
Functieverbetering
Afname van infectiekansen
Volumeafname / omvangvermindering